NIEUW! Cursus Glazuren :

"Stap uit je comfortzone en maak zelf je glazuur"

Raak je een beetje uitgekeken op de kant-en-klare fabrieksglazuren en zou je liever je eigen glazuren maken? Het lijkt misschien ingewikkeld, maar als je de uitgangspunten eenmaal snapt en je durft wat te experimenteren, gaat er een wereld voor je open! Je kunt dan zelf glazuren ontwikkelen die helemaal passen bij jouw werk en je kunt bestaande recepten aanpassen aan je persoonlijke wensen. Dit leer je niet uit een boek of via internet, dit leer je vooral door te doen.
In de Cursus Glazuren besteden we aandacht aan zowel de theorie als de praktijk. We behandelen allerhande glazuurtheorie: wat is glazuur, uit welke bestanddelen is het opgebouwd, wat zijn de gangbare grondstoffen, hoe reken je van de Seger-formule naar een glazuurrecept en vice versa?
Die theorie is nodig voor het praktische glazuuronderzoek. Door het maken van reeksen glazuurproeven leer je wat de eigenschappen zijn van de gekozen grondstoffen en zie je wat de effecten daarvan zijn in het glazuur, bijvoorbeeld of je glazuur glanzend of mat is, transparant of dekkend, of er kristalletjes in zitten of craquelé, de wisselwerking met de kleurstoffen, enzovoort. In het begin maken we een paar proevenreeksen gezamenlijk, in de loop van de cursus kies je zelf de richting van je onderzoek en werk je individueel of in een tweetal. De kleiplaatjes die de basis vormen voor je glazuurproeven kan je tijdens de cursus maken van een universele witbakkende klei die hier aanwezig is. Maar je mag het ook thuis doen, dan gebruik je de klei waar je thuis mee werkt. De glazuurproeven die je gaat maken worden hier gestookt in een elektrische oven op 1060° (aardewerk) of 1240° (steengoed).
De cursus bestaat uit 18 lessen die om de week worden gegeven. De tussenliggende week is om te zorgen dat de proeven bij de volgende les zijn gestookt, zodat we ze kunnen evalueren en je ermee verder kunt. Het stoken van de proeven is inbegrepen in de cursusprijs, net als alle grondstoffen en het gebruik van de gereedschappen. Aan het begin van de cursus ontvang je bovendien een speciaal keramisch rekje om jouw proefjes in te stoken, dit rekje blijft van jou.
Deze cursus is bedoeld voor mensen die zelfstandig keramiek maken en willen leren hoe ze hun eigen glazuren kunnen ontwikkelen.
  • Om de week op maandagavond van 19.00 – 22.00 uur
  • Start op 4 september 2023, de laatste les valt in de eerste helft van juni 2024
  • Cursusprijs: € 550,- all inclusive (btw, syllabus, materialen, stookrekje, stoken, koffie/thee)
  • Maximaal 8 deelnemers
Voor meer informatie kan je contact met me opnemen. Langskomen mag ook, graag op afspraak. Je bent van harte welkom.
Studio La Porcelaine is gevestigd aan de Scheldestraat 43 in Alkmaar en is goed bereikbaar. Vanaf het centrum van Alkmaar is het 5 minuten fietsen. De bushalte Rijnstraat ligt op 5 minuten loopafstand (bussen 6, 10, 123, 129 en 160 stoppen daar). En als je liever met de auto komt: er is ruimschoots gratis parkeergelegenheid.